БЗНС основан 1899г.

БЗНЗ споделя искането на „Да България“ за оставката на главния прокурор

Уважаеми г-н Иванов,

В отговор на Вашето писмо заявявам, че БЗНС е един от най-яростните последователи на изложената от Вас кауза.

Като потърпевш от ударите на Цацаров в качеството ми на министър, нарушил явно схемите на лобитата, които той очевидно защитава, аз и БЗНС още преди две години поискахме неговата оставка.

Споделяме аргументите на „Да, България“ и Ви поздравяваме за смелостта. Убедени сме, че трябва да вървим в съюз по тежкия път към извоюването на държавата от мафията.

По този повод Ви информирам, че БЗНС излезе с позиция по поредния скандал, в който е намесен главния прокурор:

Позиция от 20 април, 2017г.
БЗНС отново призовава за оставката на главния прокурор

След публично оповестения скандал става ясно, че Сотир Цацаров не просто си позволява да се среща с представители на влиятелни бизнес кръгове, но и силово да оказва натиск върху медийния живот и то от позицията на човек, разполагащ с безконтролна власт.

Смятаме, че Цацаров, като главен обвинител, е концентрирал в себе си толкова влияние, че може да подложи на смазващ натиск всеки български гражданин, дръзнал да наруши схемите на обслужваните от него бизнес и политически лобита. Недопустимо е фигурата на Главен прокурор да е толкова компрометирана и да има над 90 процента обществено недоверие. Наистина ли в институцията, в която нацията трябва да намира справедливост се укрива главният пазител на задкулисието?

Заявяваме, че в демократичния политически ред главен прокурор да наставлява или преследва – министри, бизнес и медии или да оказва неправомерен контрол върху работата на почтените български прокурори е поведение, изискващо незабавната му ОСТАВКА.

Уважаеми г-н Иванов, като оставам с най-топли чувства към Вас и ръководената от Вас ПП „Движение Да България“, от името на БЗНС декларирам, че подкрепяме Вашите предложения и заявени намерения!

Незабавната оставка на Цацаров е необходимо условие за начало на оздравителния процес в съдебната власт. Но тя не е достатъчна. Убеден съм, че заедно ще продължим борбата за дълбока реформа в правомощията на главния прокурор.

Считаме, че сериозността на случая този път изисква добра координация и пълна мобилизация на силите ни и то в защита на националния интерес. В тази връзка Ви каним в началото на следващата седмица на среща с ръководството на БЗНС за да обсъдим общи действия по исканията ни за оставка и разследване на Сотир Цацаров. На тази среща ще Ви запознаем и с нашите намерения да дадем публичен отпор срещу натиска на главния прокурор по делото за „МиГ 29“. БЗНС счита този съдебен процес за политическо преследване и част от поръчковия натиск осъществяван от Сотир Цацаров върху български демократи. Ще се радваме на подкрепа в този знаков за държавата ни казус.

23.04. 2017г. Николай Ненчев

                                                                           Председател на БЗНС