БЗНС основан 1899г.

БЗНС : БСП да осъди предателското поведение на ръководството на БКП от началото на септември 1944 година

Днес се навършват 74 години от най-мрачната дата в българската история за целия 20-ти век. На 5-ти септември 1944 година Съветският съюз вероломно обявява война на България!

Припомняме, че Москва няма възражения когато на 1-ви март 1941 година България се присъединява към Тристранния пакт, защото тогава Съветският съюз си сътрудничи активно с нацистка Германия и я снабдява с ценни суровини и горива. Кремъл поддържа дипломатически отношения с България, докато тя е съюзник в Пакта. По време на страховитите битки при Москва, Сталинград и Курск, Съветският съюз провежда подривни операции у нас, но същевременно поддържа легация в София. Едва когато на власт идва правителство съставено от най-принципните противници на всяко съглашателство с Хитлер, Сталин, след консултации с Георги Димитров, решава да ни обяви война.

На този тъжен ден трябва да си дадем сметка защо България е останала сама, без съюзници и става лесна жертва на съветската агресия. Длъжни сме да си вземем поука от погрешния избор, направен от царя и правителството на Богдан Филов през предишните години, когато те решават да сведат глава пред фюрера, да въведат позорното антиеврейско законодателство, са обявят война на Великобритания и САЩ и да колаборират с нацистите, при все че, не може да се отрече, полагат съзнателни усилия да сведат тази колаборация до възможния минимум!

Още по-решително трябва да осъдим действията на Българската комунистическа партия, освирепяла за социален реванш, която прави всичко възможно, за да се стигне до обявяване на война от страна на Съветския съюз срещу България. Припомняме, че през същия септември 1944 година, финландските комунисти подкрепят своя президент Манерхайм, срещу когото са водили мини-гражданска война двадесетина години по-рано, за да не се стигне до съветска окупация.

Съветската армия навлиза като агресор в България в момент, в който тя вече героично се сражава с Вермахта. Съветската окупация прави възможна последвалата кървава баня и определя съдбата на народа ни за десетилетия напред!

Много от смелите членове на правителството на Константин Муравиев, които през 1941 година са се противопоставяли на въвличането на България в Пакта, а през септември 1944 година извеждат страната от него, са натикани в затвора, докато на власт са ръкоположени хора, които през 1941 година са подкрепяли или поне не са се противопоставяли на тази фатална стъпка.

Настояваме БСП да осъди предателското поведение на ръководството на БКП от началото на септември 1944 година.

Настояваме цялото общество да осъди нескритите опити на Национално движение „Русофили” да празнува тези позорни събития край язовир Копринка.

Настояваме правителството да поиска от Москва да признаят очевидното: Че войната, която Сталин тогава обявява на България няма нищо общо с войната срещу нацизма, тъй като на 5-ти септември 1944 година България е била готова да окаже всяко сътрудничество, което Съветския съюз би поискал!

БЗНС винаги е настоявал за равноправни и взаимоизгодни отношения с Русия, но, докато мрачните събития не бъдат изяснени, това няма как да се случи. Ако ние като нация нямаме достойнството да поискаме да ни уважават, не само Москва, но никой няма да ни уважава!

5-ти септември е ден, в който трябва да извлечем поуки от нашата трагична история. България трябва винаги да бъде част от голямото семейство на демократичните народи. Никога не трябва да обвързваме съдбата на страната с агресивна велика сила, която отправя предизвикателства към международния ред. И никога не трябва да забравяме, че тираните не могат да бъдат омилостивени. Ако сме слаби и без съюзници, те ще ни нападнат, дори да им предложим да строим армията си в шпалир, за да ги посрещнем – както според спомените на съветския посланик в София по онова време му отговорили българските власти, докато внасял нотата за обявяването на войната!