БЗНС основан 1899г.

БЗНС: В Брюксел, смелостта измести колебливостта. В България, Цацаров провежда руската атака срещу демокрацията и атлантизма.

НАТО се изправя с воля към предизвикателствата и хибридната война от Кремъл

От срещата в Брюксел противниците на демокрацията и Алианса очакваха послания за разпад на досегашната политика. На български терен услужливите анализатори с прокремълски уклон прокарваха внушения за влошени отношения между Европа и САЩ, за обезсмисляне на същността и ролята на НАТО.

Но ето, че в Брюксел НАТО заяви твърда решимост и воля не само да отстоява ценностите и политиките си, но и да ги надгражда и доразвива.

  • Потвърдена беше клаузата за взаимна защита и в случай на хибридна атака – „Всяка атака срещу един Съюзник ще бъде смятана за атака срещу всички нас, както предвижда Член 5 от Вашингтонския договор.“
  • Потвърден беше ангажимента за отбранителни инвестиции, договорен на срещата в Уелс през 2014 г.
  • Отношението към Русия не се променя. Категорично е осъдено незаконното и нелегитимно анексиране на Крим от Русия, влошената обстановка за сигурността в източната част на Алианса. Засилва се отбранителната политика в региона и се замразява цялото практическо гражданско и военно сътрудничество между НАТО и Русия, като остава отворен само политическият диалог.
  • Наред с гореизброените приоритети не по-малко важни са: Борбата с тероризма остава приоритет за НАТО, започването на мисия в Ирак за невоенно обучение и изграждане на потенциал по молба на правителството на Ирак, разработката на Космическа политика на НАТО и подобряване на командната структура със създаването на оперативен център за киберпространството.

БЗНС приветства волята на съюзниците и настоява България да се представи като пълноценен член на НАТО. Като изобличаваме и даваме отпор на всички директни и хибридни атаки срещу българската демокрация и сигурността на Алианса.

В контекста на провежданата среща на НАТО и ясно обявените заплахи, БЗНС заявява, че е обект на политическо преследване и репресия от страна на Главния прокурор и цялата обслужваща го верига на завладяни от мафията служби, медии и институции.

След приключване на днешното, поредно заседание на съда по “делото за МИГ-овете”, по което Николай Ненчев е обвинен, че е нарушил интересите на руска компания, днес той отново е призован от прокуратурата по ново обвинение, свързано с руските атаки срещу националната ни сигурност.

БЗНС настояваме незабавно да бъде разследван Главният прокурор Сотир Цацаров за подкрепа и провеждане на хибридните атаки на Русия в България, целящи компрометиране на членството ни в НАТО. Сотир Цацаров трябва да бъде подведен под отговорност като извършител на политически репресии срещу доказани атлантици и български демократи, на всички обществени и държавни нива. Преследвани от прокуратурата и службите се оказват висши държавни служители, бивши министри демократи, журналисти, общественици и политически функционери.

Преследването заради политически убеждения в България трябва незабавно да спре, преди окончателно да се превърнем в авторитарна държава с внесен от Русия политически модел.