БЗНС основан 1899г.

БЗНС: В българските пристанища няма място за кораби-нарушители на украинския суверенитет

Ако товарът на кораба е от значение за националните ни интереси, или важен за националната ни икономика, то тогава той би могъл да бъде да бъде прехвърлен на други кораби, баржи, или други плавателни съдове в международни води.

До Министерския съвет 
    на Република България

Декларация
на Политическото ръководство на БЗНС

Уважаеми господин министър-председател,
Уважаеми госпожи и господа министри,

Политическото ръководството на Българския земеделски народен съюз се обръща към вас с молба и надежда да намерите държавническа мъдрост и европейска солидарност и да уважите нотата на посолството на Украйна в България от 14 януари 2019 г.
Украинското посолство ни известява, че руският кораб „Бест-1”, който на 24 декември 2018 г. незаконно влиза в затвореното пристанище Керч от временно окупирания Кримски полуостров, е отплавал към пристанище Бургас. Влизането на кораб под чужд флаг в затворено украинско пристанище представлява нарушение на международното право и украинската страна го оценява като акт, който подкопава суверенитета на Украйна и нарушава резолюция 68/262 на ООН от 27.03.2014 г. „Териториалната цялост на Украйна“, която бе подкрепена от 100 държави.
С подобни курсове на търговски и на други кораби руската страна се стреми да легитимира окупационния статут на Крим и да внесе разкол сред международната общност, която вече осъди агресията срещу Украйна и незаконния аншлус на Кримския полуостров. 
Настояваме Министерският съвет да уважи нотата на украинското посолство и да не допусне кораба-нарушител на украинския суверенитет в български пристанища и в български териториални води.
В политиката и в частност в международните отношения съществуват граници на разумния и на недопустимия компромис. След като страната ни е пълноправен и лоялен член на ЕС и на НАТО, в конкретния случай не би трябвало да бъдат допускани опасни за България изключения.
С уважение,                                                

  Политическо ръководство на БЗНС