БЗНС основан 1899г.

БЗНС: Да се отнема правото на глас на български граждани живеещи в чужбина е удар по основите на Демокрацията

Подготвят се рестрикции за и без това зле функциониращата ни политическа система. Чрез настояване за „уседналост“ на национални избори искат да откъснат децата от родителите им! Искат да отчуждят най-активните българи, които служат като мост между страната ни и най-развитите икономики в света. Искат да лишат от глас тези, чийто вот не може да бъде купен. Искат да отстранят от избирателния процес тези, които не са подложени на ежедневните медийни манипулации. Тези, които всеки ден виждат как функционират модерните демокрации.

Изборният процес е фундаментален за суверенната власт в държавата. Именно изборите решават как и от кого ще бъдем управлявани. Чрез механизма на свободни избори ние отдаваме право някой да взема решения, които впоследствие трябва да изпълняваме. За да приеме обществото властта за легитимна и за да има доверие в институциите, е необходимо да сме сигурни, че волята ни е зачетена. За това гражданите имат избирателни права, които се гарантират от Конституцията и всеки опит да бъдат отнети или ограничени е удар по свободата и държавността.

БЗНС има вековна история на политическа емиграция, която е воювала за независимостта на България. За БЗНС опитът да се лишат от право на глас българите, живеещи в чужбина, е не просто предателство срещу нацията, но и престъпление срещу демокрацията и суверена.

Това означава държавата да се откаже от народа си. Това означава властта да не е легитимна. Това е форма на диктат, който ще формира удобна за елита и олигархията управление. Факт е, че икономиката, фирмите ни, институциите ни имат нужда точно от парите, които те изпращат в България. Имаме нужда и от компетентните знания и умения, които тези хора придобиват и развиват в най-престижните университети и фирми. Тяхната икономическа независимост ги прави критични и изискващи към всяко едно управление.

Те са истински активен коректив на властта. Затова са опасни за задкулисието.

БЗНС