БЗНС основан 1899г.

БЗНС е притеснен от влошаването на отношенията между България и Северна Македония

Ние от БЗНС сме политическа сила с вековни демократични традиции, която винаги се е стремяла към добро взаимодействие и разбирателство с всички съседни страни и непрекъснато търси европейски решения на всички балкански проблеми. Днес заявяваме, че сме изключително притеснени от рязкото влошаване на отношенията между Република България и Република Северна Македония.

Ако тази тенденция продължи и кулминира в налагането на вето от страна на България на започването на преговори за присъединяване на РС Македония към ЕС, това ще нанесе непоправими щети на двете държави и на техните народи.

На 5 октомври Българският културен клуб в Скопие излезе със свой Меморандум за решение на историческия спор в духа и буквата на „илинденския“ Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Присъединяваме се с цялото си сърце и душа към призива двете правителства да изготвят предложените в Меморандума „времева рамка“ и „пътна карта“ за работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

Националният интерес изисква както да се преодолеят проблемите, наслоени от идеологизираната югославска, но и българска тоталитарна историография, така и да се засили сътрудничеството между двете страни във всички области на икономическия, политическия и културен живот.

България и Северна Македония са вече съюзници в НАТО и е от общ интерес Северна Македония час по-скоро да стане член на ЕС. Колкото до историческите спорове, то те, както предлага Българският културен клуб в Скопие, трябва да бъдат решени на базата на „духа и буквата“ на Договора от 1 август 2017 г.

ПП на БЗНС