БЗНС основан 1899г.

БЗНС застава зад лидера си Николай Ненчев и провежданата от него политика за единство на демократичната общност

Управителният съвет на БЗНС потвърждава за пореден път желанието си за обединение на демократичната общност и изразява съжаление, че не бяха чути многократно отправените от нас призиви преди изборите.

Над 300 000 демократично мислещи български граждани няма да бъдат представени в 44-то Народно събрание, но ние ще работим с нашите партньори за това техният глас да бъде чут.

БЗНС не приема реваншистката политика на служебното правителство и протестира срещу масовите политически чистки в държавния апарат и особено в сферата на националната сигурност.

Недоумяваме как за толкова кратко време служебното правителство създаде хаос в областта на земеделието и изкара хора на протест заради неясноти около разпределението на субсидиите за 2016 г. Липсата на компетентност застрашава и цялата кампания за подпомагане на земеделските производители през 2017 г. В тази връзка ще държим президента Радев отговорен за всички действия на кабинета „Герджиков“.

Възмутени сме и от грозните предизборни сцени на българо-турската граница. Считаме, че нагнетяването на напрежение, с която и да е от нашите съседни държави, крие огромни опасности. Националистическата истерия никога не е била присъща на българския народ.

Публично питаме защо президентът Радев и главният прокурор Цацаров не се отнасят с еднаква сериозност към сигналите за намеса в изборния процес от страна на Анкара и от страна на Кремъл.

Относно преговорите за сформиране на изпълнителна власт, заявяваме, че ще следим внимателно спазването на принципите на демокрацията, върховенството на закона и придържането на България към евроатлантически път на развитие.