БЗНС основан 1899г.

БЗНС настоява да се проведе широк обществен дебат преди да се вземе окончателно решение спрямо Северна Македония

БЗНС изразява дълбоки притеснения, че свикването от страна на Румен Радев на Консултативен съвет по национална сигурност за формулиране на национална позиция относно Северна Македония, без да бъдат проведени широки обществени обсъждания, цели само едно. Очевидното намерение е да се прекъсне още в зародиш опитът на правителството на Кирил Петков да ревизира катастрофалната политика, започнала с приемането на т.нар. Рамкова позиция и с налагането на вето за начало на преговори за евроинтеграцията на нашата югозападна съседка.

Защитата на българската история е възвишена цел. Тя обаче може да се постигне единствено с подкрепата на македонците със запазено българско самосъзнание и най-вече на тези с македонско самосъзнание, но неотричащи, че в недалечно минало мнозинството от предците на днешните българи и македонци са се възприемали като една общност.

БЗНС припомня, че през 2019 г. премиерът на Северна Македония Заев и тогавашният кандидат за президент Стево Пендаровски удостоиха с присъствието си честване на Българския културен клуб в Скопие, с което показаха, че да се чувстваш българин в РС Македония е легитимна позиция.

БЗНС определя настояването българите да бъдат включени в Конституцията на РС Македония като част от народите, които живеят там, за контрапродуктивно, защото разликата между македонските българи и македонците не е етническа, а схоластична. Те говорят на същия език, отдават прослава на същите герои и затова с подобна поправка ще се постигне само едно – македонските българи да бъдат извадени от „македонския народ” и да бъдат още по-капсулирани и изолирани.

Проблемът в отношенията между Република България и Република Северна Македония може да се реши не чрез „компромис”, а единствено след катарзис. Но този катарзис, това преосмисляне на историята трябва да се случи и в двете страни. Не само македонската, но и българската историография робува на някои митове и предразсъдъци.

БЗНС настоява, преди България да вземе окончателно решение относно своята позиция спрямо Северна Македония, да се инициира и проведе широк обществен дебат, в който да участват и македонски интелектуалци, критикувани в тяхната родина заради опитите им да обективизират историята.

ПП на БЗНС