БЗНС основан 1899г.

БЗНС настоява за отстраняването на Главния прокурор

Във връзка с поредните публични обвинения към Главния прокурор и съмнения за злоупотреба с дадената му институционална власт, БЗНС настоява за неговото отстраняване до изясняване на тежкия казус по фалита на КТБ.

БЗНС счита, че Главният прокурор е загубил окончателно общественото доверие и не е в състояние да продължи да изпълнява своите задължения. Той е отговорен за всички действия на Прокуратурата и не е в състояние да разследва изнесените в публичното пространство обвинения, защото в случая ще трябва да разследва сам себе си.

БЗНС категорично настоява за отстраняването на Сотир Цацаров до изясняване на всички обстоятелства около твърденията на Цветан Василев за искане на подкуп в огромни размери от страна на прокурори за прекратяване на разследването, за осъществен натиск при уреждане на сделки, насилствени фалити и последвалото престъпно овладяване на активите на банката.

Ние сме убедени, че битката с тежките зависимости, прикриващи корупционни схеми, трябва да се води от безпристрастни, почтени и ползващи се с високо обществено доверие магистрати.

След скандалната среща в ЦУМ, сега отново се пораждат съмнения към действията на Сотир Цацаров, като евентуален покровител на олигархията и задкулисни договорки. Конкретните опасения са за: прилагане на схеми за покровителство или изнудване, включително чрез повдигане на обвинения, необосновано подслушване и системен, неоснователен тормоз върху конкретни лица, с цел сплашване и изтръгване на удобна информация.

БЗНС счита, че най-независимата по презумпция власт се е превърнала в острие за политически натиск и икономическа разправа с всеки извън политически зависимите и бизнес империята на Пеевски.
Изразяваме безпокойството си от липсата на позиции от страна на отговорните български институции. Настояваме за ясна, категорична и недвусмислена позиция по казуса от страна на Народното събрание, Президента, Министерския съвет, ВСС и политическите партии.

Като потвърждаваме вярата си в будната обществена съвест, призоваваме към активни публични действия до отстраняването на Главния прокурор и разкриване на цялата истина.

БЗНС