БЗНС основан 1899г.

БЗНС настоява правителството да обезщети стопаните засегнати от АЧС

БЗНС продължава да следи процесите свързани с разпространението на епидемията от африканска чума по свинете (АЧС) в страната.

Очевидно отговорните институции допуснаха разпространението на епидемията и усложняване на епизоотичната обстановка у нас. Липсваше достатъчно добра превантивна информационна кампания сред дребните стопани. Допусна се и появата на дезинформация.

Едва вчера се проведе среща в гр. Пазарджик между Министърът на земеделието и храните Десислава Танева, ресорният заместник-министър, представители на местните държавни институции, кметове на малки населени места и едри и дребни стопани отглеждащи прасета.

БЗНС отново настоява за предприемане на спешни мерки и за финансово обезщетение на всички засегнати едри и дребни стопани отглеждащи прасета.

След като отговорните институции се провалиха и допуснаха разпространението на АЧС в страната, единственото решение в момента е финансови компенсации за българските стопани.

В интерес на държавата е правителството да положи всички усилия, за да овладее нарастналата кризата и да обезщети стопаните.

ПП на БЗНС

Николай Ненчев, председател на БЗНС