БЗНС основан 1899г.

БЗНС остро осъжда позицията и езика на кандидата на Радев за посланик в Париж.

БЗНС изразява възмущението си от публичното поведение и използвания език на омразата от номинирания от Радев бивш президентски секретар по външна политика за български посланик в Париж

На 17 декември по повод декларация, приета от ръководството на БЗНС за стагнацията в отношенията между Република Северна Македония и България, Николай Милков – с биография на дипломат от кариерата, висш ръководен кадър по времето на тройната коалиция в МО и акостирал в екипа на Радев като негов секретар, си позволи публично да обижда Българския земеделски народен съюз. Използвайки като повод декларацията, без да обсъжда съществото й, той по най-яростен начин очерни и опетни с язвителен тон политическата памет и история на БЗНС. Безочливо се подигра на идеите и ценностите, които изповядват няколко поколения българи, като нарече в социалните мрежи БЗНС „политическо недоразумение“.

Очевидно дълбоката неприязън към най-старата и демократична организация в България – не само към нейния лидер, но и към членовете й, е характерна емблема за политиката на Румен Радев и червените му секретари. Политическото противоборство между БЗНС и БСП, както и червеният им президент, има исторически и съвременни политически измерения. Публичните дипломатически длъжности обаче изискват национално представително поведение. Един съвременен дипломат не може да използва език на омразата срещу съществуваща демократична политическа партия, каквато е БЗНС, дори и за да угоди на Радев

БЗНС е изключително разтревожен и алармира гражданското общество и институциите в страната, че порочните практики на лобизъм на Румен Радев при назначаването на български дипломати продължават. Питаме се с безпокойство нима е редно това?

След като наскоро Радев отказа да назначи бившия външен министър и уважаван атлантик Даниел Митов за посланик в Румъния, днес той е издигнал човек с угодни за него политически убеждения.

БЗНС припомня, че настоящите секретари и бивши служебни министри на Румен Радев бяха впрегнати в политическа поръчка да дискредитират атлантическата политика водена от Николай Ненчев в МО.

В ролята си на защитници на руските интереси Радев и секретарите му бяха отявлени лобисти за оборудването на армията ни със самолети „Грипен“. Косвено защитаваха старите руски МиГ-ове, а вече в качеството си на президент Радев дори направи опит да повлияе, за да бъдат свалени санкциите срещу Русия.

Припомняме тази хронология, за да изобличим поредния му скандален избор в лицето на Николай Милков, и питаме: Докога Радев ще използва ресурсите на българската държава и дипломация, за да обслужва близки до него интереси на бизнесмени (за което беше арестуван друг негов секретар) и на чужди държавни политики?

БЗНС остро осъжда позицията и езика на кандидата на Радев за посланик в Париж. За нас е недопустимо да премълчим и да толерираме гаврата с паметта на жертвите, дадени във времето от нашата организация в името на българската независимост и демокрация.

От гледна точка на морала и ценностите на БЗНС е възмутително човек с поведението и убежденията на Николай Милков да представлява България във Франция – републиката, избавила от смърт и червени репресии и много земеделци. Републиката, възпитала братята Петко и Никола Петкови! Републиката с народ, създавал комитети, за да спасява николапетковистите от убийците на БКП – партията, към чийто наследник днес са пристрастни Радев и Милков. Републиката, която категорично осъди зверството срещу лидера на БЗНС Никола Петков!

БЗНС призовава оторизираните български институции да преразгледат номинацията на Николай Милков за посланик в Париж!

Прилагаме копия от дискусията в социалните мрежи.