БЗНС основан 1899г.

БЗНС призовава българското правителство да не осъществява поредния руски проект в разрез с българските национални интереси!

Категорични сме, че проектът „Турски поток“ обслужва режима в Кремъл и е част от стратегията на Путин в газовата война срещу демократичния свят. Чрез този проект в България за пореден път ще се установи силна зависимост от руски доставки. Вместо диверсификация, българските институции ще доизградят руския монопол над българската енергетика.

„Турски поток“ няма икономическа логика. С построяването му икономиката ни ще загуби и транзитните такси, които получава за използването на българската газопреносна мрежа, който Русия е задължена да извършва за транзита до 2030 година.

Опитът на България да се включи в руските енергийни проекти няма да доведе до намаляван на цената на газ, но ще я изключи от инициативите за постигане на общ европейски газов пазар и общо европейско договаряне. След престъпното стартиране на проекта „Южен поток“ от правителството на Орешарски, след безпринципното съживяване на проекта за АЕЦ Белене, сега се готви за пореден път страната ни да бъде включена в стратегия на Путин.

Чрез изграждането на тръба от „Турски поток“ през наша територия се готви безконтролно източване на 2,2 млрд. лева. България ще понесе и други косвени щети. Стартирането на този пореден проект на Кремъл, чрез готвената да се обяви в петък /21 декември, 2018 г./ обществена поръчка за: проектиране, доставка на материали, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната мрежа, ще е стратегическа грешка на българските управляващи. С това подготвяно набързо предколедно правителствено решение, подкрепено от всички парламентарни партии се застрашава и националната сигурност на България.

След оръжейната ни зависимост, сега се изгражда и стратегическа енергийна и икономическа подчиненост към Русия. През своята дълга история БЗНС винаги се е противопоставял на политиката на много български правителства да заиграват с велики сили, които се опитват да подронят международния ред. Когато гласът на БЗНС не е бил чуван, винаги се е стигало до национални катастрофи.

БЗНС винаги е настоявал да бъдем неделима част от голямото семейство на демократичните народи. Длъжни сме да припомним на българската общественост, че нашите съюзници от ЕС и НАТО приемат проекта „Турски поток“като враждебен на интересите на демократичната общност.

Санкциите, които ЕК ще наложат на България, са най-малкия проблем пред който сме изправени. Оцеляването на България като свободна и демократична държава е поставено на карта. Както винаги през своята история БЗНС ще направи всичко по силите си, България да не поеме по този пагубен курс!