БЗНС основан 1899г.

БЗНС: Цацаров срещу Ненчев – победи националният интерес срещу руските зависимости

БЗНС изразява политическото си и морално удовлетворение от решението на СГС по делото срещу Николай Ненчев свързано с нарушените интереси на „РСК МиГ“ и сключване на договор със съюзническа Полша.

През всичките три години на тормоз от българската прокуратура БЗНС не просто вярвахме в невинността на Николай Ненчев, а бяхме убедени в правотата на политическите му решения като министър на отбраната. Още когато предаде досиетата на комунистическото военно разузнаване, бяхме наясно, че бившата ДС и настоящо задкулисието няма да му прости. А когато взе стратегическото решение да защити националния ни интерес, като обвърже въоръжаването ни със съюзническите ни държави и се опълчи срещу монопола на руския военно-промишлен комплекс знаехме, че започва жестока битка с мафията.

През годините като лидер на БЗНС и министър на отбраната Николай Ненчев следваше политическите принципи на поколения демократи, жертвали се за свободата и независимостта на България. Никога не е имал друг път освен отстояването на българската демокрация. И не се изплаши от враговете си, защото той е наследник на непоколебимо пожертвали живота си политици в името на каузата България. Особената сила на неговия дух и идеологическата му убеденост в действията му бяха единствените оръжия с които се изправи срещу интересите на руските комисионери и стратези.

Николай Ненчев отстояваше правота на България да е пълноправен и достоен член в съюзите на демократичните държави и да скъса с евразийската стратегия за обвързване на България с Руската Федерация. Затова той беше наказан от последователите на руския прокурор Чайка. Съдебният тормоз трябваше да пречупи принципите и ценностната му система и разкаянието му да послужи за публично назидание пред демократичната общност.

Това не се случи и в хода на делото нито за миг Ненчев не се пречупи. Искреността, убедеността и политическата принципност с която е действал впечатли българските демократи и справедливият Съд се произнесе в полза на неговата невинност.

Днес, ние от БЗНС заставаме с гордост и признателност зад финалните думи на Ненчев по делото за МиГовете „Нито веднъж прокуратурата не ме попита как съм защитил националния интерес и сигурност, единствено ги интересуваше да ме накажат, че съм ощетил руския интерес. Ако днес трябваше да избирам, отново бих постъпил по същия начин“

ПП на БЗНС