БЗНС основан 1899г.

Блокирането на Северна Македония за членството й в ЕС от България ще разруши отношенията между двете страни за десетилетия напред!

Блокирането на Северна Македония за членството й в ЕС от България ще разруши отношенията между двете страни за десетилетия напред!

БЗНС изказваме своето притеснение от решението на МВнР на Република България да блокира преговорната рамка между Република Северна Македония и ЕС на вчерашното заседание на Комитета на постоянните представители към Съвета на Европейския съюз. Вероятно последствията няма да отговорят на очакванията. Притесненията на нашия външен министър, свързани с неспазването на т.н. „Илинденски” Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония е обосновано.

Основният пункт, който се посочва като причина за блокиране на преговорите е стопирането на работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия и отказа от изграждане на инфраструктира, която да свърже двете страни. Може би е редно да признаем, че нашите исторически представи също са изкривени от пропагандата както на комунистическия режим, така и от позициите на една малка група историци, членове на ДС, които през последните години получаваха медиен монопол като интерпретатори.

Колкото до инфраструктурната свързаност, България също изостава с изграждането на много проекти като ГКПП „Клепало”. В нашата югозападна съседка има много интелектуалци, писатели и общественици, с които България може и трябва да намери общ език. Промяната на разбиранията ще е бавна, дълга и мъчителна, но днешното ръководство, олицетворявано от премиера Зоран Заев и президента Стево Пендаровски, даде някои важни сигнали за готовност за промяна.

Блокадата, наложена от България, ще разруши отношенията между двете страни. Действието на София ще се приеме като крайно недоброжелателен акт от цялото македонско общество, включително от хората с българско самосъзнание или с осъзнат български произход. Стопирането на преговорите с ЕС може да доведе до суспендиране на Договора за добросъседство и приятелство, и което е още по-важното – да доведе до падане на проевропейското правителство на Зоран Заев.

Когато говорим за обща история с народа на Република Северна Македония трябва да си даваме сметка, че това, което правим днес също ще остане в историята.

БЗНС неведнъж е предупреждавал през своята дълга история, че залитането по националистически страсти води до катастрофа и винаги се е оказвал прав. И днес предупреждаваме нашето общество и призоваваме управляващите да направят последен опит за постигане на разбирателство, което да постави началото на един дълъг процес на сътрудничество и добросъседство.

ПП на БЗНС