БЗНС основан 1899г.

България тръгва по рискован ляво-евразийски политически път

Изминалите избори са отражение на всичко случващо се в държавата и в обществото. Рекордно ниската избирателна активност показва преди всичко разочарование и загуба на граждански ентусиазъм за участие в процесите, случващи се в нашата страна. Безспорно обществото е основателно стресирано от продължителната Ковид криза, която българската власт, вместо да овладее, изпусна до нива на безпрецедентни рекорди по заболеваемост и смъртност. Икономическата стагнация и последвалата я инфлация будят обществените страхове относно предстоящата тежка зима. Хората са изплашени за работата и доходите си, от високите цени и липсата на политики за разрешаване на кризите. Отказът на голяма част от избирателите да упражнят правото си да сформират управленския елит в държавата, сочи за нарасналото недоверие и скептицизъм към политическия процес.

Социалните очаквания са ясни – стабилна власт, която притежава силна воля и способност да преодолее успешно кризите. Дали ще получим това, засега е много неясно. Възможно е съществуващата дълбока политическа криза да достигне нови върхове. Българският парламент е изправен пред трудната задача не само да сформира действащ кабинет в условията на тежка партийна фрагментация и изострени политически отношения между президента и част от партиите, но и да се противопостави на опитите на Румен Радев да овладее цялата власт в държавата.

Чрез служебния си кабинет Радев многократно надхвърли конституционните си задължения на държавен глава и се включи като политически лидер със собствена властова стратегия. При липсата на парламент той овладя изпълнителната власт и службите и сформира свой политически проект с протекцията и ресурса на цялата държава. От пропагандата през компроматната война до впрягането за политически цели на силовите ведомства Радев проведе избори, които спечели – той и партията му. Макар и на втори тур, макар и без парламентарно мнозинство, вече е факт,че Радев владее президентството и държи ключа към парламентарната коалиция. Той определя властта! Той определя опозицията!

В показно нарушение на Конституцията, проявявайки небивал политически цинизъм и арогантност, Радев назначи за министър Кирил Петков и така въпреки потъпкването на закона постигна стратегическата си властова цел. Петков е гласен за министър-председател на четворната Радева коалиция! След като обезкърви партиите на протеста, политическият проект на Радев „ПП“ успя да постави в зависимост отслабените формации на БСП, ИТН и т.нар. демократи от ДБ. Предстои да станем свидетели на нещо, което не се е случвало от началото на демократичните промени досега – как бившите десни ще влязат в коалиция с основния им дългогодишен идеологически и политически противник БСП и с нейните червени олигарси. Това ще компрометира и ще унищожи дясната им идентификация и ще е тежък удар за членовете им. Предстои да видим дали ще платят тази прескъпа цена срещу министерски постове и достъп до държавните ресурси.

Очаква ни ляво правителство под егидата на ляв президент. С публичното си изявление, че Крим е Руски, Радев се заяви като евразиец, който не признава международното право и легитимира диктаторското анексиране на територии. Това му изключително опасно поведение засегна Украйна, нанесе удар по НАТО и ЕС и злепостави България в очите на световната демократична общност. Конфликтът, който той и Бойко Рашков разиграха с Турция, пък изложи на опасност добросъседските отношения на Балканите и застраши националната ни сигурност.

Политическата криза обслужва стратегията на Радев да овладее властта. Лявото правителство на Радев – с парламентарно мнозинство или пък служебно, ще е подчинено на личните му амбиции. Ето защо, изхождайки от принципни политически позиции, БЗНС е убеден, че България се нуждае от възстановяване на десницата и на демокрацията. Ние знаем, че само българските демократи могат да събудят отново обществената съвест и енергия, за да защитим държавата си от зараждащата се авторитарна власт. БЗНС призовава всички български демократи да обединим действия и воля, за да се противопоставим на евразийската лява вълна – управленския модел, който подготвят Радев и подчинените му партии.

ПП на БЗНС