БЗНС основан 1899г.

Втората вълна от Ковид-19 разкри неспособността на опозицията да предложи по-успешна управленска алтернатива

При първата вълна на епидемията от Ковид-19 президентът Радев беше изтласкан като образ в периферията. Тогава той открито започна да опонира на твърдите мерки, като публично изрази съмненията си в тяхната адекватност. Дори се присъедини и взе лично участие в организираните за националния празник събития на връх Шипка въпреки призивите да се избягват масови събирания. Радев не успя да спечели от подобно опозиционно поведение по време на първата фаза от пандемията, защото хората разбираха, че смъртта не носи облага за никой. Виждаме как, вместо да си вземат поука от преживяното в началото на годината, днес с втората вълна опозицията в лицето на Радев, Нинова и някои извънпарламентарни организации решиха да засилят атаките и да се възползват от пандемията, за да се опитат да разрушат модела на властта. Това отново се оказа грешен ход, категорично неподкрепен от обществото, дори и от протеста.

Предизвикателството Ковид-19 е преди всичко лакмус за способността да се управлява криза. Овладяване на неизбежната епидемия и балансиране на последиците от нея. Ковид не може да е оръжие за опозицията срещу властта, защото болните и засегнатите се нуждаят от бърза и силна протекция от страна на държавата и от съответстваща на тази цел държавна политика, а не от бунт. Това се потвърждава недвусмислено и от опразването на площада. Провалът на протеста показва нежеланието да бъде подкрепена неясна властова алтернатива, при това разкъсвана между лидерството на Радев, Нинова и опозиционните партии. Благодарение на обществения разум бунтът срещу маските не можа да се изкриви и да прерасне в бунт срещу властта.

Започналата втора вълна на пандемията от Ковид-19 разкри неспособността на опозицията да контролира кризисната ситуация и да представи на обществото по-успешен модел за справяне с нея. Точно обратното, Радев за броени дни успя да превърне опасността от предаване на заразата във външнополитическа и дипломатическа криза, като с присъствието си подложи на риск домакините и гостите на форума „Три морета“ в Естония. И не само това – поради нежеланието си да се подчини на всеобщите мерки и на въведените правила президентът постави в риск както екипа си, и така и висши офицери, участвайки в масово събиране на закрито, след което заразени се оказаха десетки от командния състав на армията. По същата нелепа причина – прикриване на контакти и болни от неговата администрация, през последните дни президентът е на път да създаде още една институционална и кадрова криза.

Радев и БСП носят болна алтернатива на властта, и буквално, и преносно – и в политически, и в пандемичен смисъл. Те станаха заложници на личните си политически и партийни амбиции. Социалният хаос, който целяха с разпалването и подкрепата на протеста, превръщането му в личен политически капитал, сега обаче се обръща срещу тях. Видяхме, че вчера площадът на протеста беше празен. Това показва, че, макар и важни, политическите проблеми, срещу които се бунтуват хората, постепенно отстъпват място на реалната и изключително сериозна проблематика, свързана с новата пандемична вълна.

Обществото си дава сметка, че нито опозиционният кабинет в сянка на БСП, нито новият политически проект на Радев, нито фалшивата вяра, че Ковид-19 не съществува и маските само пречат, могат да победят вируса и да създадат нов успешен политически модел на управление.

ПП на БЗНС