БЗНС основан 1899г.

Действията на г-н Янев водят до тежки и трайни негативни последствия за министерството на отбраната

На днешната пресконференция бившия министър на отбраната и председател на БЗНС Николай Ненчев изнесе факти и отговори на въпроси повдигнати от служебния министър на отбраната.

«От жалкото шикалкавене на господин Янев при неговата поява в телевизионно предаване разбрахме, че той не е наясно със структурите, които ръководи. Не знае броя на търговските дружества, а още по-лошо не познава техните функции, задачи и финансово състояние.” – заяви Н. Ненчев.

Бяха изнесени факти и относно твърденията за изчезнали милиони от търговското дружество Терем. Фактите показват, че през 2014 г.  дружеството е с 11,9 милиона загуба, наличните средства са 3,6 милиона, а произведената продукция е 32,4 милиона. През 2016 г. по време на мандата на Николай Ненчев дружеството е с 3,8 милиона печалба, произведената продукция  е на стойност 70,5 милиона. Налични средства в холдинга към 26.02.2017г. са 26,9 милиона.

„Апелираме към новоизбраното Народно събрание да поиска пълна прозрачност на кадровата политика в отбраната.

Призоваваме политически избраното правителство да направи пълен одит на действията на служебния министър и да информира народното представителство и обществеността с цифри и факти, а не с общи приказки.

Напомняме, че България е парламентарна, а не президентска република и поемането на функции на изпълнителната власт от президента при служебен кабинет е изопачаване на Конституцията. Уволненията са повсеместни и след смяната на този министър ще се разбере мащаба на „президентската” чистка.

Действията на г-н  Янев водят до тежки и трайни негативни последствия за министерството на отбраната, армията, имиджа на страната сред съюзниците и са заплаха за националната сигурност.

Обидно  е – този служебен министър е срам за честа на пагона.” – завърши Николай Ненчев.