БЗНС основан 1899г.

Днес почитаме Милан Дренчев – идеалист и мъченик

Днес почитаме Милан Дренчев – идеалист и мъченик. Възстановител и Главен секретар на БЗНС „Никола Петков“ след 1989г. Прекарал е повече от тринадесет години в комунистически лагери и затвори. Човек на дълга!

Извървял пътя към Голготата по време на режима – арести, мъчения, лагери и затвори!

Милан Дренчев Лазаров е е роден на 12 март 1917 година в село Винище, Северозападна България в многодетно семейство. Изключително интелигентен и надарен младеж с икономическо и юридическо образование, с активна гражданска позиция. Член на БЗНС. Активно се включва в протестна акция срещу присъединяването на България към Тристранния пакт, за което е изпратен в затвора. След 1944 година, при преминаването на Българския земеделски народен съюз – Никола Петков в опозиция, Дренчев е осъден и прекарва още 13 години в затвори и лагери. Това за комунистическата диктатура се оказва недостатъчно и тя се стреми да го унищожи напълно и след прекараните в затвора години. Битката е на живот и смърт – изолация, изтощителен труд, непоносими битови условия.

В края на 1989 година е един от възстановителите на БЗНС „Никола Петков“ и негов Главен секретар.

Той е емблематична фигура за БЗНС. Милан Дренчев е депутат в Седмото ВНС от 1990-1991 г.

Единици са хората, посветили живота си на кауза, заложена с далечен прицел, но премерена, изпълнена с увереност, че гнилото, погрешното рано или късно ще рухне. Величавото в случая с Милан Дренчев е неговата продължителност – да издържиш изпитания, които не спират с години, с десетилетия – това е необикновено явление.

Умира на 26 ноември 2007 година в София.