БЗНС основан 1899г.

Жан Батист Ноде – френският приятел на българската демокрация

БЗНС: Вярваме на разкритията на Жан Батист Ноде от „l’Obs“, свързани с корумпирани представители на българските власти от високо ниво – уличени, че продават българско гражданство на хиляди чужденци.
Доверието ни във френския журналист е изпитано и доказано още по време на антикомунистическата съпротива. Той с риск за живота си участва в спасяването на николапетковист от смъртната хватка на ДС

Френският разследващ журналист Жан Батист Ноде свързва личната си и професионална съдба с България още преди падането на комунизма. Той е един от най-верните приятели на опозиционерите на режима – членовете на нелегалния БЗНС – Никола Петков /забранен от комунистите след екзекуцията на лидера му през 1947г./.

Тези факти от историята на съпротивата на членовете на нелегалния БЗНС – Никола Петков и помощта на този френски журналист са описани и в биографичната книга на Димитър Пенчев „Идеалната жертва“.

Животът на Димитър Пенчев преминава в битка със службите на комунистическия режим. Той е осъден на смърт, затова, че като антикомунист и земеделец предприема активни действия срещу тоталитарната държава. Още като ученик той създава неформална мрежа от опозиционери на режима, налаган насилствено на България от СССР. Заедно с други николапетковисти се опитва да се противопостави на силата на настъпващия брутален комунизъм в България.

За тази дейност е осъден на смърт от комунистическата власт. Заменена със затвор, новата му присъда от шейсетте го изпраща за дълги години в комунистическите затвори и лагери. След това продължава да бъде репресиран, преследван и тормозен, без право да работи и да се установи да живее някъде със семейството си. Димитър Пенчев отново е хвърлен в лагера Белене по време на възродителния процес. Впоследствие ДС го интернира в Бобов дол. Там със семейството си земеделецът е следен ежедневно от агентите на ДС.

И точно в този отчайващо труден момент от битката на Димитър Пенчев срещу ДС на помощ на него и семейството му идва един млад тогава французин, придружен от свой колега.
Става дума за току-що дипломиралите се журналисти Мишел Кариу и Жан Батист Ноде. Днес Ноде е утвърден журналист, които следи съдбата на българската демокрация и продължава да изобличава враговете й.

През далечната вече 1987г. Жан Батист Ноде и колегата му успяват да влязат в България под прикритието на студенти по история, изучаващи българските манастири. Те тайно издирват Димитър Пенчев в Бобов дол и една късна нощ заснемат с камера в дома му пространно интервю с него. После успешно напускат страната. След няколко седмици интервюто е публикувано във в-к «Котидиен дьо Пари», а видеоматериалът е излъчен по Втори канал на френската телевизията. Разказът на Димитър Пенчев пред френските медии разкрива цялата система на насилие и тоталитарен контрол на комунистическия режим, ръководен от Тодор Живков.

Съдбата и репресиите срещу земеделеца и антикомуниста Димитър Пенчев стават публично достояние на западното общество, благодарение на смелия риск на този френски журналист. Неговият материал предизвиква спонтанна и лавинообразна подкрепа за Димитър Пенчев. ДС е притисната от огромен публичен скандал, защото във Франция е сформиран мощен инициативен комитет в подкрепа на николапетковиста. Комитетът е оглавяван от известния професор Анри Картен, член на Френската академия, основал преди това и комитет за защита на руския учен Андрей Сахаров.

Кампанията във Франция се следи с надежда и гордост от членовете на нелегалния БЗНС и от всички опозиционери на комунистическия режим в България. Акцията по спасяването на Димитър Пенчев става символ за победата на демократичния свят над мрачната ДС и репресиите на тоталитарната власт.

Публично изобличен и безпрецедентно притиснат от материалите на Жан Батист Ноде, режимът на БКП е принуден да отстъпи и Пенчев заминава за Франция със семейството си.

Така през юли 1987 г. Жан-Батист Ноде посреща семейство Пенчеви на летище Орли в Париж. Победата над тоталитарната комунистическа власт и нейния репресивния апарат – ДС е факт!
През 1990 г. френският журналист отново идва в София, но вече за да участва в кампанията на завърналия се в родината си Димитър Пенчев за депутат във ВНС, от листата на възстановения вече БЗНС – Никола Петков.
„Видях как България открива своя път към свободата, един от най-хубавите мигове в живота ми, които съм преживял.”, споделя за този момент Жан Батист Ноде.

Със своята професионална чест и лично достойнство Жан Батист Ноде се превърна в част от историята на българската съпротивата срещу комунистическия режим в страната. Затова дейността на вече утвърдения на световно ниво френски журналист се следи внимателно в България. Той все още плаши враговете на демокрацията. Политическата олигархия се страхува от неговите разследвания и прави опити да омаловажи разкритията му, както и неговата личност. Разбираема е дори днес нервността на бившите сътрудници на ДС към Жан-Батист Ноде. Успял да надхитри комунистическите служби като младеж и да разобличи репресиите им преди години, той и сега продължава да ги плаши.

Но освен тези свои врагове, френският журналист Жан Батист Ноде има и много благодарни приятели и верни съюзници. Освен Димитър Пенчев и неговото семейство, признателност и доверие към Жан Батист Ноде споделя и целия БЗНС.