БЗНС основан 1899г.

Институцията служебен кабинет ще осигури реваншистката диктатура на Радев

Румен Радев

По Конституция президентът трябва да олицетворява единството на нацията, а смисълът на служебния кабинет е да се създаде спокойна и политически неутрална среда за провеждане на избори и гарантиране на честността им.

В случай че Румен Радев поеме цялата власт, не може да се гарантира нито едното, нито другото. Убедени сме, че той ще използва институцията, наречена „служебен кабинет“, в своя полза и като оръжие срещу политическите му противници.

За първи път в нейната история в България действащ държавен глава обявява, че има готовност да създаде политически проект. В този смисъл е естествено да се предположи, че едно служебно правителство, назначено от президента, ще работи в полза на вече официално провъзгласения от него съюз „Антимафия“, в който участват конкретни партии, движения и олигарси.

Това не просто ще опорочи предварително изборите, които са единствената и най-важна задача на едно служебно правителство, но и ще превърне институцията в политическо оръжие за спечелване на изборите от коалицията на Радев.

Служебният кабинет ще позволи на Радев да прикрие престъпленията, в които са обвинявани той и неговите съветници. След като овладеят ведомствата на МВР, отбраната, службите и всички стратегически за националната сигурност институции в МС, тези хора ще заличат следите от престъпленията си.

Недопустимо е, когато Президентството е обект на разследване и има тревожни данни за престъпления срещу държавата и сигурността, точно тези лица да поемат цялата власт в държавата, и то без да носят отговорност, в отсъствието на контрол от страна на действащ парламент.

Във връзка с това БЗНС призовава демократичната общност да се разграничи от проекта на Радев и да подкрепи идеята за конституционни промени, които да позволят на Народното събрание директно да насрочва предсрочни избори, без да е необходимо назначаването на служебен кабинет.

Служебен кабинет сега ще осигури да се изпълни очевидната цел на Радев – установяването на реваншистка диктатура. Това в никакъв случай не бива да бъде допуснато в името на суверена на властта в републиката ни – народа!