БЗНС основан 1899г.

Къде се вземат важните решения за националната сигурност и отбраната на България?

На пресконференция днес, 19.02.2017 г., председателят на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев заедно със заместник-председателя на Комисията по отбрана в 43-то Народно събрание Валентин Радев отново се обърнаха с въпроси към служебното правителство.

„Вече трети ден няма отговори на най-важните въпроси, засягащи националната сигурност на страната ни”, каза Николай Ненчев. Разбрахме от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че е взето решение за засилено присъствие на съюзни сили в акваторията на Черно море, например. Това беше дискутирано и по време на моя мандат. Но тогава аз информирах предварително обществото каква позиция ще отстоява България. Получавах мандат от Министерски съвет и информирах Народното събрание. Сега кой дава мандат на служебния министър? Министерският съвет, президентът или централата на БСП и г-жа Нинова? Това е важно да разберем, защото БСП непрекъснато ни атакуваха и обвиняваха в предателство за това, че в страната ще влязат два танка. Сега, техният министър отиде в Брюксел и се съгласи на това, срещу което викаха и протестираха в парламента групата на БСП.”

Валентин Радев също изрази притеснение, че това служебно  правителство работи на тъмно. „Нито дума по важните теми. Кой и какъв мандат даде на служебния министър на отбраната? От кого да търсим отговорите на нашите въпроси? Пред кого се отчита служебният министър на отбраната? Кой ще отговори на въпроса – откриваме ли черноморски фронт срещу Русия”, попита той.

Редно е днес обществото да получи отговор на въпроси като:

  • В какво ще се изразява засиленото присъствие на съюзни сили в акваторията на Черно море? Ако има такава група, тя ще има ли отговорности към охраната на морската ни граница при евентуална бежанска вълна?

  • Каква е била позицията на България относно предното разполагане на сили по югоизточния фланг на Алианса?

  • Какво е становището относно съвместената охрана на въздушното ни пространство и какво е отговорено на страните, които проявяват интерес към такава съвместна охрана?

  • Министър Янев поиска ли повече информация от британския си колега Майкъл Фалън след изявленията му за намеса на Русия в изборите в демократични страни, сред които и България?

  • Член ли е служебният министър на отбраната, г-н Янев, на БСП и съгласува ли своите позиции с БСП и г-жа Нинова?