БЗНС основан 1899г.

Налагането на вето за започване на преговори с РС Македония за членство в ЕС е несъвместимо с българските национали интереси!

БЗНС остро критикува т.н. Рамкова позиция, гласувана от Народното събрание, която излиза извън Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 1 август 2017г.

Налагането на вето за започване на преговори с РС Македония за членство в ЕС беше стратегическа грешка, предвид опитите на тогавашния македонски премиер Зоран Заев и на назначения за главен преговарящ от тяхна страна Владо Бучковски да обективизират тяхната история и да изградят добри отношения с България. Нашето правителство дори не назначи главен преговарящ, а остави на крайните националисти да поставят условия, които беше ясно, че не могат да бъдат изпълнени. Президентът Радев и Слави Трифонов си позволиха да превърнат ветото в самоцел.

БЗНС счита, че Френското предложение, за включване на част от българските искания в преговорната рамка е огромен шанс да сведем до минимум щетите от ветото! То гарантира плурализъм на мнения по темата дали българският книжовен език и македонският книжовен език са две норми на един език или са (отдавна) отделни езици. Гарантира правата не само на малцинствата, но и на общностите, каквито са българите в РС Македония. Не случайно най-истеризираните противници на българо-македонското приятелство в Скопие заклеймиха предложението.

Днес правителството на Р България има шанс до края на този месец да поправи грешките в дипломацията си до сега и да приеме френското предложение. След това, по време на чешкото председателство, то няма да бъде актуално.

За това призоваваме правителството на Р България да вземе отговорно решение и да приеме Френското предложение, което да бъде внесено и в Народното събрание.

Започването на преговорите за членство на РС Македония, не означава автоматично приемането на страната в ЕС. Процесът е дълъг и както Европейската комисия така и България имат право да замразят този процес при неспазване на човешките права и европейските ценности.

Не трябва да позволяваме външната политика на България да се възприема като проблем в Югоизточна Европа. Длъжни сме да бъдем част от решението!

ПП на БЗНС