БЗНС основан 1899г.

На фона на проруската пропаганда в България, декларацията на НАТО от Варшава ясно определя режима на Путин като агресивен към демокрациите

БЗНС силно приветства декларацията като отговаряща изцяло на духа и принципите, които Алиансът изповядва. Декларацията на НАТО от Варшава с пълно основание определя външната и военната политика на Русия като агресивни и враждебни за цивилизацията на демокрациите и констатира, че няма напредък в решаване на конфликта в Крим след незаконното му анексиране от Русия. В нея се изразява тревога и от продължаващите действия на Русия за дестабилизиране на източната част на Украйна, както и от предизвикателства към Грузия и Молдова. БЗНС е убеден, че само когато сме единни със съюзниците си и с нашите съседи ще можем да гарантираме мира и сигурността в региона! На фона на тоталната проруската пропаганда и на ширещата се анти-европейска истерия, участието ни в Декларацията на НАТО ни дава основание да заявим, че няма да допуснем България да проиграе трудно завоюваното си място в семейството на демократичните народи!

Заявяваме ясно, че множество действия на президента и парламента очертават мрачен сценарий, при който интересите на нацията ще бъдат потъпкани за сметка на засилването на властта и контрола на олигарсите. Предупреждаваме, че България с бавни стъпки върви към политически модел на управление, наподобяващ този на Владимир Путин. Обвързването на България с руските мега-проекти може само да доведе до нови финансови загуби и до жестоко контаминиране на българската правна и бизнес среда. Те крият и огромни опасности за българската национална сигурност.

БЗНС вижда в критиките срещу декларацията на НАТО от Варшава поредната офанзивна хибридна атака срещу независимостта на държавата и стабилитета на обществото ни.

Тези атаки целят да дезориентират обществото, да изместят центъра на политическия дебат и в крайна сметка да изведат България от консенсуса, преобладаващ сред страните със сходно геополитическо положение! Останала без съюзници, България ще стане лесна жертва на произвола на Кремъл!