БЗНС основан 1899г.

Никога повече България в железни прегръдки!

България е част от свободния демократичен свят и днес се налага категорично да устоим независимостта на нашата република и принадлежността ни към ЕС и към НАТО. 

България няма място в задушаващата хватка на новия световен диктаторски ред, който Путин иска да построи и управлява. Фанатикът на Z войната воюва не просто срещу Украйна, а срещу нашата цивилизация. Неговата цел е да потисне и да унищожи Свободата. Възстановяването на зоните на контрол от времето на Студената война е една от основните задачи на руския диктатор и за него България е просто мишена и  територия, която отново трябва да бъде подчинена.

БЗНС е дълбоко съпричастен към трагедията на украинския народ и с особена тревога следи поредния зловещ ход на кремълската политика, която цели да предизвика световен глад и хаос чрез унищожаването и блокирането на зърнените реколти в Украйна.

В своя исторически път БЗНС е исторически изстрадал жестоките репресии, последвали съветската окупация на България. Най-многобройните жертви на терора бяха истинските земеделци, последвали съдбата на лидера си Никола Петков.

В условията на възстановената демокрация БЗНС отново беше сред първите мишени на хибридната война, провеждана от Кремъл. Евроатлантическата политика на Съюза беше атакувана и на съдебно ниво, а лидерът му стана обект на ударите на агентите на путинизма.

Затова днес нашият дълг е да сме в първите редици на опълчението срещу плана за войната. За нас като демократи няма съмнение, че ако не противодействаме, България ще е една от следващите цели на разрастващата се агресия на кремълския диктатор.

Днес 42 конгрес на БЗНС твърдо заявява, че оставаме верни на своите вековни позиции за мир, добросъседство и народовластие!

БЗНС е убеден, че ще бъде постигнато пълно и безусловно изтегляне на агресора от международно признатите граници на Украйна и ще бъдат зачетени правата на украинския народ, част от който са и българи – наши сънародници. Украйна има правото сама да определи своя цивилизационен избор.

БЗНС настоява и за бързо намиране на решение на спора с Р Северна Македония, базирано на Илинденския договор от 1 август 2017г., който беше нарушен – както от гледната точка по определени проблеми от македонска страна, така и от т.нар. Рамкова позиция на Народното събрание и други решения на Министерския съвет, Българската академия на науките и Българската православна църква.

Силите, които искат България да не е член на голямото семейство на демократичните народи спекулират с тревогите на народа от бушуващата наблизо война и нагнетяват примитивен национализъм, с което нанасят непоправими вреди на българския национален интерес.

БЗНС се противопоставя и на всякакви вредни опити Бъгария да бъде отконена от пътя и към прием в еврозоната! Считаме, че това ще е национаен и икономически успех за обществото и държавата ни!

БЗНС в своята история никога не е подкрепял войните – нито първата, нито втората световна война! Историческият девиз на БЗНС е:  “ВИНАГИ СПРАВЕДЛИВ, НИКОГА НЕУТРАЛЕН!