БЗНС основан 1899г.

Отворено писмо До негово Светейшество Патриарх Неофит и Светия синод на Българската православна църква

лого БЗНСВаше светейшество,
обръщаме се към Вас в деня, в който почитаме Св. Евтимий, патриарх Търновски. БЗНС силно приветства томоса, издаден от Негово светейшество Вселенския патриарх Вартоломей и Цариградската патриаршия, която е майка на всички Православни църкви, и Ви призоваваме Вие също да го приветствате и подкрепите.

Съчувстваме на борбите за църковна независимост на Украинската църква, с която от гледна точка на историческото минало ни свързват имената на българите, изпратени по тези места от Вселенската Патриаршия, Йоан I, Киприан митрополит Киевски и Григорий Цамблак митрополит Киевски.

БЗНС винаги е вярвал в добросъседството на Балканите и в Европа. Нашето разбиране е че във всяка страна, в която преобладават православните християни, трябва да има една Православна църква, която да обгрижва всички вярващи независимо от техния етнически произход. Смятаме, че всички православни християнски църкви трябва заедно, в съслужение, да измолят благодат за всички народи. Призоваваме Ви, с Божията помощ, да не се поддавате на натиск!

Като най-старата демократична организация в България БЗНС винаги е давала висока оценка за ролята на Българската православна църква за единството на българския народ и за това, че проповядва Христовите завети да се обичаме и да си помагаме.

Настояваме също и да преразгледате молбата, отправена до БПЦ, да стане църква-майка на Македонската православна църква. Като първа стъпка Ви призоваваме отново да извършите Света Евхаристия с нейни представители, за да демонстрирате християнското братство, което трябва да ни обединява.

Вярваме, че скоро православните църкви на всички страни, където преобладава православието, ще заживеят в обич и разбирателство.

Пожелаваме Ви храброст и мъдрост.

ПП на БЗНС