БЗНС основан 1899г.

Отворено писмо до Св. синод от БЗНС

Ваше светейшество, патриарх Неофит Български,
Ваши високопреосвещенства митрополити,
Ние, от националното ръководството на БЗНС се обръщаме към Вас с ясното съзнание, че политическите партии не бива да се намесват в делата на религиозните институции.

Но ние от БЗНС живеем със съзнанието, че през цялата си история нашата организация винаги е билa много повече от партия, а Българската православна църква винаги е била много повече от религиозна институция.

Затова си позволяваме да се обърнем към Вас не като политици, а като българи, членове на организация, която подобно на Българската православна църква израства на българския чернозем, споделя радостите и неволите на българския народ и дава много свидни жертви в борбите за народовластие.

Намираме се в решителен исторически момент за по-нататъшното развитие на българската църква и на българската нация. Призоваваме Ви, със смелостта и решителността на великаните на българската църква и на българския народ – Илароин Макариополски, Авксентий Велешки и Паисий Пловдивски, да поемете протегнатата ръка на Македонската православна църква – Охридска архиепископия, да се проявите като нейна църква-майка и незабавно да влезете в Света евхаристия с нейните свещенослужители.

Всички помним светлия завет на патриарх Кирил от неговата незабравима книга „Българското население в Македония в борбата за създаване на Екзархията“. Знаем, че след Балканските войни и Първата световна война Вардарска Македония попада под властта Кралството на сърби, хървати и словенци. Тогава сръбските власти прогонват българските владици и подлагат свещениците на огромен натиск. Немалко от тях приемат дори мъченическа смърт!

Това е квинтесенцията на термина „обща история“, който фигурира в Договора за приятелство и добросъседство с Македония.

Смелият ход на Македонската православна църква – Охридска архиепископия да приеме Българската православна църква за своя църква майка може да означава само едно, че тя признава днешните македонци за сънаследници на Българската екзархия. Това бе страшната тайна, която безбожният режим в Югославия се опитваше да скрие от народа в продължение на десетилетия.

След Вашето признание, Македонската православна църква ще стане църква-сестра на Българската православна църква и ще носи гордо наследството на Българската екзархия по земята, на която някога е проповядвал Свети Климент Охридски. Никой вече няма да може да заблуждава, че Екзархията е била чужда на предците на днешните наши македонски братя и сестри.

Обръщаме се към Вас страстно и сърдечно. Не се колебайте! Не изпускайте епохалния момент!

Рано или късно и онези църкви-сестри, които днес изпитват резерви към Македонската православна църква – Охридска архиепископия, ще разберат че е нямало как да постъпите по друг начин.

След Вашия смел ход, те ще уважават не само гордата Българска православна църква, но и целия български народ.

Ако постъпите смело и решително, народът ни ще застане като един зад Вас! Ако проявите нерешителност или колебание, за мнозина ще е трудно да повярват, че висшият клир защитава историческата истина и е готов да отстоява интересите на българския народ, така както го е правил през вековете!

В смирено очакване за Вашето смело решение!

Николай Ненчев – председател на БЗНС
Членове на Постоянното присъствие на БЗНС