БЗНС основан 1899г.

ПОЗИЦИЯ НА БЗНС ПО ПОВОД ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА ДЕНЯ ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА

ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМАИсторията е учителка на народите. Забравянето на нейните уроци води до повтаряне на грешките и до нови страшни катастрофи.
Въпреки героичните усилия на БЗНС през 1941 г. България къса връзките си с големите световни демокрации и през 1944 г. става лесна жертва на Сталинската агресия. Установява се престъпен комунистически режим, който посяга на свободата, на собствеността, а често и на живота на българските граждани. Унищожен или маргинализиран е целият български политически, стопански и културен елит. България е откъсната от естествената й европейска среда.
През мрачните десетилетия на комунистически тоталитарен гнет БЗНС, за кой ли път в своята история повежда титанична борба за свобода, демокрация и европейска интеграция на България. Безброй земеделци са измъчвани в лагери и затвори, но остават верни на своите убеждения. В емиграция, д-р. Г.М. Димитров, при учредяването на Съвета на Европа настоява да се оставят празни столове за поробените народи от Източна Европа, а смелите хъшове в униформа от Българската рота в НАТО още през 50-те години развяват българския трибагреник в структурите на Алианса.
Макар че след демократичните промени от 1989 г. България успя да стане член на Европейския съюз и НАТО, родината ни все още не е мечтаната от жертвите и мъчениците на комунистическия режим обител на свободата, законността и народовластието. Предстои ни много работа, много усилия, много предизвикателства. Особено сега, в период на криза, несигурност и недоимък. За да се преборим с тях ни трябва силна историческа памет и ясен морален компас!
Както винаги в своята история БЗНС остава верен на своите идеали за лична свобода неприкосновеност на собствеността от посегателства както от тиранични режими, така и от престъпни групировки и олигархични изнудвания. И днес БЗНС непоколебимо отстоява Европейска и Евроатлантическа интеграция на България, защото само нация която гради външната и вътрешната си политика на трайни ценности, а не на търсене на моментни изгоди ще навигира през водовъртежите на историята и всеки път ще достига до спасителните брегове на свободата и благоденствието.