БЗНС основан 1899г.

Проруските залпове – предателство срещу България

Като демократи и български граждани категорично осъждаме родоотстъпното поведение на настоящия министър на отбраната, разпоредил тържествени салюти в чест на Червената армия и загиналите за руското отечество!

Не приемаме обясненията, че салютите били разпоредени по друг повод. Българската общественост и посолството на Русия в България недвусмислено разчетоха символиката на това публично действие.

Държим да припомним на Красимир Каракачанов, че българската армия се е клела не в червеното знаме, а в българското. И за български министър – бил той и бивш агент на комунистическите служби – е недопустимо да се подиграва с националната памет на героите ни като разпорежда залпове в чест на чужда, окупаторска армия. Подобен акт предава достойнството на българския народ и на всички онези, служили в името на България.

Държим да припомним, че страната ни не държи благодарност на СССР, обявила през 1944 г. война на България извън контекста на войната с нацистка Германия. Още по-малко дължим почести на армията им, която нахлу в територията ни. В продължение на 45 години тази армия беше заплахата, възпрепятствала зараждането на каквито и да било демократични процеси в страната ни. Нахлуването в Унгария през 1956 г. и в Чехословакия през 1968 г. бяха ясен пример какво очаква българския народ, ако се осмели да поиска свободата си.

Днес същата тази армия продължава недвусмислено да погазва свободата и независимостта на народите. Нахлуването в суверенната територия на Украйна и окупирането на Крим ни доказа, че тази армия всъщност никога не е спирала да бъде заплаха за своите съседи.

На фона на тази потенциална опасност и на хибридната война водена от Русия, потвърдени включително и от анализа на българските служби, ние считаме салютите в чест на Червената армия и руското отечество за предателство! Предателство към България – предателство към свободата, независимостта и достойнството на българския народ!

Подобно поведение в комбинация с финансирането от бюджета на България на паравоенни формирования, под формата на доброволна военна служба, които могат да се използват за политически смут обслужващ про-руски интереси е недопустимо.

Настояваме за оставката на министър Каракачанов.

ПП БЗНС
ПП ДВИЖЕНИЕ ДА, БЪЛГАРИЯ
ПП ДСБ
ПП ЗЕЛЕНИТЕ
ПП ДЕОС