БЗНС основан 1899г.

Изявление на председателя на БЗНС и министър на отбраната Николай Ненчев и декларация на БЗНС, направени пред форума на областната организация на БЗНС – Смолян

Николай Ненчев: Мой основен приоритет е националната сигурност на България

За инсценирания сблъсък:
1. Какви бяха  целите на хибридната операция срещу засиленото присъствие на НАТО в Черно море, както и предното разполагане на по една батальонна бойна група в Балтийските страни (Литва, Латвия, Естония ) и Полша?

Тя имаше за цел да разруши солидарността и консенсуса в НАТО на предстоящата среща на високо равнище във Варшава. Тази кампания сега се води не само в България, но и във всички страни-членки. Оръдия на кампанията са платени политически сили и медии.
Във вътрешнополитически план за България кампанията е ориентирана към размахване на плашилото за подготовка на война срещу Русия, за да се мобилизира русофилският вот за предстоящите президентски избори, с цел отстраняване от президентската институция на проатлантическите сили.

Удивителното в момента е повторението на сценария отпреди две години, когато преди парламентарните избори се атакуваха решенията на НАТО от срещата на високо равнище в Уелс. Като пример, тогава намеренията за създаване на щабен елемент за координация в България също се размахваха като подготовка за война срещу Русия. Днес, щабният елемент е реалност и няма нито един войник подчинен, но тогава се твърдеше, че тук ще има и войски на НАТО.

2. Изпълнителите на поръчката са същите политически сили, но с разменени роли. Имаме предвид миналите грехове пред Русия с платения и нереализиран троен шлем и сегашните амбиции за връщане във властта на левите сили.

3. Сценарият е базиран на обърнатата логика.
Методът за разпространение на дезинформация, чрез използване на обърната логика, е в основата на новата хибридна атака. Логиката се обръща, за да се представи агресорът като жертва, а жертвата като агресор.
За целта специално е избрана идеята за обединена флотилия на НАТО в Черно море срещу Русия с участието на Турция и Румъния. Очевидно кукловодите не са забравили Обединения черноморски флот на СССР, в който ние послушно и безропотно се включвахме по времето на Варшавския договор. Това внушение е добре премислено, за да се пробута чрез рефлекса, останал от тоталитарното ни комунистическо управление, когато всичко се решаваше в Москва. Защото обществото не знае в детайли, че в НАТО никой не диктува на никого с какво и как да допринася в колективната отбрана. 
Истината е, че Турция не е отправяла подобно предложение нито неофициално, нито официално. Важното обаче, на принципа на обърнатата логика за кукловодите е да внушат, че НАТО се готви за война срещу Русия в Черно море и ние ще интегрираме ВМС с Турция. Целта на тази лъжа е да се разклати правителството. С тази лъжа се нанася удар на взаимодействието между президента, министър-председателя и министрите на отбраната и външните работи в навечерието на подготовката на национална позиция по решенията на срещата на високо равнище на НАТО във Варшава.

4. Кои са истинските причини за исканото предно разполагане и засиленото предно присъствие?
Пропускайки истините, че не НАТО анексира Южна Осетия и Абхазия от Грузия през 2008г., че не НАТО анексира Крим от Украйна и поддържа сепаратистите в Донецк и Луганск и до днес, че не НАТО удвоява броя на подводните сили и надводните кораби в Черно море, че не НАТО развръща брегови ракетни комплекси за борба както с морски, така и с въздушни цели, че не НАТО създаде цял сухопътен корпус в Крим, апологетите на Путин в България се заеха с дискредитиране  на предното разполагане и засиленото предно присъствие на Алианса по източния си фланг. Отново на принципа на обърнатата логика те не казват, че става въпрос за четири батальонни бойни групи по над 1000 души общо бригаден състав до 5000 души, срещу което Русия развръща три допълнителни дивизии по над 10000 души или общо всъщност около 35 000 души. Елементарната военна логика на съотношението на силите показва кой създава настъпателна групировка на войски и кой – отбранителна. Тази хибридна гимнастика позволява отбранителните мерки на НАТО да се поднесат на обществеността като подготовка за агресия, а настъпателните намерения на Русия – като отбранителни действия, взети по принуда.
Истината е, че НАТО се придържа към изцяло отбранителна стратегия за своята територия. Съзнавайки необходимостта от допълнителни минимални сили по източния фланг за сдържане на Русия и за демонстриране на солидарност с източните съюзници, НАТО още в Уелс взе решения, прие план за готовност за действие и систематично и  успешно го изпълнява. Предното разполагане и засиленото предно присъствие са само елементи от този план. И най-удивителното в тези мерки е, че те са достатъчни и премерени именно, за да не създадат реално военно превъзходство над Русия, с което да се премине във фаза на нова Студена война.
Отново на принципа на обърнатата логика излиза, че западните граждански общества, постигнали благополучие и висок стандарт на живот, станали цел за емиграция на милиони хора, включително руснаци, искат война с Русия. Нито дума няма, че правителствата от НАТО са под натиск на своите граждани за още по-добър жизнен стандарт, а не за завладяване на чужди територии. Западните правителства нямат нужда да изнасят вътрешните си проблеми чрез война извън своята територия, защото плашилото на войната е инструмент на тоталитарните и авторитарни режими.
5. Разиграваният сценарий напомня много за приказката  „Нероден Петко“. В нея се осмива глупостта. Това ще си помислят за нас, както нашите съседи Румъния и Турция, така и всички съюзници от НАТО, защото те знаят същността на това, което се прави или би могло да се направи, включително и в Черно море.

Жалко, много жалко за нивото на продажност на част от бивша партийна номенклатура и олигарсите въобразили си, че формират политическа класа. Колкото по-скоро завърши този триумф на глупостта, толкова по-добре за крехката ни демокрация.

 

БЗНС: Участието ни в управлението не е безусловно!

Ще участваме в управлението до момента, до който чрез него защитаваме своите изконни политически и човешки ценности. БЗНС във властта отстоява вековния си принцип да гарантира и да се бори за мира, хляба, свободата и народовластието. Днес чрез председателя си и министър на отбраната БЗНС е един от основните гаранти на националната сигурност. От изстрадалия си опит на демократи и патриоти знаем, че свободата и независимостта на България трябва да се поставят над тесните партийни и икономически интереси.

Живеем в бурни времена. С действията си в Украйна, Грузия и Молдова Русия създаде множество заплахи за мира в Европа и помним, че неведнъж е била реална заплаха за България. Политическата история на БЗНС напомня, че за цели 45 години имперските интереси на СССР държаха народа ни откъснат от цивилизования свят. Няма да допуснем това да се случи отново!

Засилването на югоизточния фланг на НАТО е единствената гаранция за сигурността на региона и за просперитета на България. В този смисъл сме убедени, че засиленото военно присъствие в Източна Европа трябва да е резултат от координираните действия на всички съюзници в НАТО. БЗНС не приема съвместните действия в Черно море да бъдат доминирани от една регионална сила, била тя и член на НАТО.

През 21-и век БЗНС разглежда активното участие на България в ЕС и НАТО като фундамент за демокрацията и националната ни сигурност.